به یاد داشته باشید که نهایتا ظرف مدت ۳ تا ۴ هفته این پنیرها را مصرف کنید؛ نگهداری آنها بیش از این مدت در یخچال، توصیه نمیشود.
۳. نگهداری از پنیر محلی
تنوع آب و هوا و شرایط اقلیمی در ایران، باعث ایجاد تنوعی گسترده در محصولات غذایی شدهاست. در این میان پنیر نیز در سراسر ایران تنوع زیادی داشته و هر منطقهای پنیر محلی خود را دارد. از جمله پنیرهای محلی میتوان به
پنیر لیقوان، پنیر تالش و پنیر توف کردی اشاره کرد.
اما پنیر لیقوان یکی از شورترین پنیرهای سوراخ سوراخ دنیاست. برای تازه ماندن این پنیر حتما باید از آبنمک استفاده شود. ولی اگر شوری پنیر را دوست ندارید، میتوانید به آب آن، نمک نزده تا شوری پنیر به دل آب برود و کمی کم نمکتر شود.
بر خلاف پنیر لیقوان که تقریبا در هر سوپرمارکتی پیدا میشود، پنیر تالش را فقط در خود تالش و بین محلیها میتوانید پیدا کنید. زنان تالشی از شیر تازه دوشیده شده گوسفند یا بز، بدون گرفتن خامه شیر، پنیر درست میکنند. تالشیها بعد از عمل آمدن پنیر، آن را در پوست گوسفند یا بز گذاشته تا خراب نشود. مطمئنا با این شیوه نگهداری، عطر و بو و طعم این پنیر، بسیار خاص و منحصر به فرد خواهد بود.
ظرف مناسب برای نگهداری از پنیر
برای نگهداری صحیح از پنیرها لازم است به نکات زیر برای انتخاب ظروف دقت شود.
- بعد از باز کردن حلب پنیر، باید پنیر را به ظروف نگهداری مناسب، نظیر ظروف شیشهای انتقال داده و آب پنیر را به آن اضافه کرد.
- ظرف مورد نظر باید کاملا خشک و تمیز باشد.
- در مورد پنیرهای سفت مانند پنیر گودا، روکش مخصوص این پنیرها که به آن کاغذ یا کیسه پنیر گفته میشود، بهترین فضای نگهداری این پنیرها هستند. اما اگر پنیری که خریدهاید، چنین روکشی ندارد، از کاغذ روغنی شیرینیپزی استفاده کرده و پنیر را در آن بپیچید. برای جلوگیری از اینکه پنیر بوی مواد داخل یخچال را به خود بگیرد، پنیر بستهشده در کاغذ را در داخل دو کیسه یا یک سلفون پلاستیکی بپیچید.
علائم فاسد شدن پنیر
پنیر سالم، رایحهای قوی و مشخص دارد.
اگرچه انواع پنیرها میتوانند رنگهای مختلفی داشته باشند، اما شک نکنید که وجود رنگهایی مثل صورتی، قهوهای تیره یا سبز، دلیل بر فاسد شدن پنیر هستند.
یک مزه خاص زننده که به تلخی یا تندی میزند نیز میتواند از علائم خرابی پنیر باشد.
اگر سطح پنیر، حالتی لزج یا پرزدار پیدا کردهاست، استفاده از آن توصیه نمیشود.
این موارد هم میتوانند به تشخیص درستتر شما کمک کنند؛ زیرا بافت یک پنیر سالم، انسجام قابل قبولی داشته و تشخیص این موضوع چندان دشوار نیست.
همانطور که پیش از این گفته شد، در صورتی که کپک روی طعم پنیر هم اثر گذاشته باشد، در دور انداختن آن شک نکنید!