نیازمندی ها | رضوانشهر چه خبر | ثبت اطلاعات اصناف | درج تبلیغات | رضوان آنلاین | همکاری | معرفی | ارتباط با ما
چهارشنبه ٠٢ فروردين

|

بسم الله الرحمن الرحیم * "اللَّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن * صَلَواتُکَ علَیهِ و عَلی آبائِهِ * فِي هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِي كُلِّ سَاعَةٍ * وَلِيّاً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِيلًا وَ عَيْناً * حَتَّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِيهَا طَوِيلا" *

نظر سنجی

نظر شما درمورد شرکت دهکده سبز چیست ؟

عالی؟
خوب؟
متوسط؟
بد؟

آخرین رویداد های سایت

دانشکده رضوانشهر به پردیس بین المللی دانشگاه تهران ارتقا یافت
افتتاح 2 مرکز نیکوکاری در رضوانشهر
فرماندار: حمایت از تولید، محور کار مدیران رضوانشهر باشد
بیش از ۲۰۰ طرح اشتغالزایی در رضوانشهر
چهره برفی روستای کوهستانی جهانگیریه در رضوانشهر
نخستین موزه مردم شناسی عشایر گیلان در رضوانشهرفعال می شود
تصادف مرگبار در رضوانشهر
انهدام ۹۰ کیلو گوشت مرغ فاسد در رضوانشهر
فرماندار رضوانشهر: اخلال در بازار، همکاری با دشمنان است
بازدید از کتابخانه عمومی شهرستان رضوانشهر
ریزش سنگ و خاک در رضوانشهر
رضوانشهر با بارش ۱۷۷ میلی‌متردر 72 ساعت گذشته
اجرای116 کیلومتر برفروبی محورهای کوهستانی شهرستان رضوانشهر
بارش باران ۱۲۰ میلی‌متری در رضوانشهر/برف ارتفاعات را سفیدپوش کرد
تولید سالانه بیش از دو هزار و۷۰۰ تن حبوبات در رضوانشهر
نخستین بارش برف پاییزی ارتفاعات رضوانشهر را سپید پوش کرد
شایسته سالاری باید اولویت همه حوزه ها باشد
انتصاب سرپرستان بیمارستان های شهدای رضوانشهر
تهدید شیرابه زباله‌ها برای محیط زیست رضوانشهر
گله دام سنگین رضوانشهر اصلاح نژاد شد ۴۸ گله دام سنگین رضوانشهر اصلاح نژاد شد
بازدید از باغ لیمو ترش( لایم کوات) در شهرستان رضوانشهر توسط مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گیلان
بنچمارک منتسب به چیسپت A14X از عملکرد قدرتمند اپل سیلیکون خبر می‌دهد
انجام 600مورد تست کرونا در رضوانشهر
بازدید از کارگزاری در شهرستان رضوانشهر
"از قله تا قاب" نمایشگاه عکس بانوی هنرمند در رضوانشهر
تاثیر اماکن گردشگری در حفاظت از اراضی کشاورزی رضوانشهر
سالاد سیب زمینی
خورش اناربیج گیلانی
مانور قطع گاز نانوایی های دوگانه سوز در رضوانشهر
برگزاری جشنواره ماهیگیری

آمار بازدید

بازدیدامروز: 4396
بازدید کل : 11960975
صفحه اصلی > معرفی شهرستان رضوانشهر > جاذبه های تاریخی 
جاذبه های تاریخی
 
-*آتشکده ایسپیه مزگت:

بنای ایسپیه مزگت باقیمانده یک آتشکده قدیمی و بزرگ در دیناچال تالش است. تمامی نشانه های معماری وکاربردی آن عملکرد مذهبی این بنا را تایید
می کند. این بنا در دوران پس از اسلام احتمالا بعد ازقرن سوم هجری به مسجد تبدیل شد و ظاهرا تا مدتهای مدید مورد استفاده قرار می گرفته است. گذشته از اهمیت تاریخی و معماری بنا اینکه در اطراف آن باید شهری بزرگ وجود داشته باشد. مشغله فکری بسیاری از اندیشمندان در گیر با این موضوع است. بازسازی این بنا و تعریف حریم حفاظتی و برنامه عملیاتی می تواند هویت آنرا روشن تر ساخته و مجددا زندگی را به این محل بازگرداند.

بنای تاریخی اسپیه مزگت از دو کلمه “ایسپی “در زبان تالشی به معنای سفید و”مزگت” در زبان اوستا به معنای مسجد تشکیل شده است. ایسپیه مزگت در دهکده کیش خاله در شمال آبادی دیناچال از آبادیهای جنوب اسالم در فاصله حدود ۲۲ کیلومتری جنوب شهر تالش واقع شده است. بنای مذکور در کرانه شمالی دیناچال رود و در یک و نیم کیلومتری شرق جاده تالش – انزلی واقع است. این بنا را می توان یکی از شگفت انگیزترین بناهای تاریخی گیلان دانست.

این بنا که امروزه روی در خرابی وفنا دارد. باید روزی در محلی آباد و معروف بنا شده باشد. اما در هیچ یک از کتب تاریخی محلی و سفرنامه های خارجیان و ایرانیان نامی از این بنا نیامده است. عجیب تر اینکه رابینو نیز این بنای تاریخی را از قلم انداخته است. با این که درختان متبرک نیز در کتاب او فهرست شده است. در طی زمان دراز عوامل مختلف انسانی و طبیعی موجب تخریب ایسپیه مزگت شده اند. درختان جنگلی بزرگ بر بام آن رسته وریشه های خود را چون گوه ای میان دیوارها فرو برده و آنها را شکافته اند. رود خانه سیلابی دیناچال نیز قسمت جنوبی آن را کنده و برده است. بارندگی و رطوبت نیز گچکاری وسفید کاری وگچ بریهای آن را فرسوده کرده و تا حدود زیادی از میان برده است.

مصالح اصلی بنای این اثر تاریخی آجرهایی به ابعاد ۶×۲۳×۲۳ سانتیمتر است. قطر دیوار آن ۱۷۵ سانتیمتر است. گوشه ای از این بنا که یک ضلع آن ۷۵/۱۶ متر است. فعلا بر پاست و دیوار یکی از دهلیزهای بنا می باشد. بر دیوار همین دهلیز است که پنج شش متر کتیبه کوفی ساده باقیمانده و کلمات “لم یخش الا الله فعسی اولعک ان یکونو امن المهتدین” روشن خوانده می شود. این کتیبه که ابتدای آن در همین دهلیز بوده ،روزی چهار دهلیز اطراف را تزیین می داده است.دیو اره دهلیزها نیز گچ بری عجیبی به ارتفاع ۱ متر داشته که فعلا ۲ متر از این از اره بر دیوار شمالی مشخص است.

شاید بتوان از آنچه باقی مانده ، حدس زد که این بنا شامل یک رواق در وسط و چهار دهلیز در چهار طرف بوده است. درب ورودی تقریبا شمالی است و وارد دهلیز شمالی می شود و عرض آن بالغ بر۶/۱ متر است. ارتفاع طاق دهلیزها از کف کنونی ۷/۵ متر است. یک طرف دهلیزها دیوار خارجی بنا شده و طرف دیگر آنها پایه های هشت ضلعی است که محیط آنها ۵/۵ متر است. پایه های که در چهار کنج هستند زایده های دارند. فاصله میان دو پایه ای که یکی از آنها زایده دارد ۳/۲ متر و فاصله میان دو پایه اصلی ۸/۲ متر است. بالای هر دو پایه ، طاقی با هلال شکسته زده شده است و سقف دهلیزها بر دیوارهای خارجی و این پایه ها استوار است. عرض هر یک از دهلیزها به ۴/۳ متر می رسد.

شاید روزی رواق میان نیز سقفی گنبدی داشته است. اما شرفات بنا باید کم کم جمع شود تا برای زدن طاق آماده باشد. در حالی که شواهد ، این امر را نشان نمی دهد. سقف سراسر بنا ، سفال پوش بوده است ، اما بر خلاف بامهای سفال پوش امروزی گیلان ، سفال آن با ملات بر روی طاقها چسبانده شده است و اندازه آنها به ۳۶×۵۰ سانتی متر می رسد.

آنچه بیش از هر چیز بیننده را به حیرت می اندازد، علت وجودی چنین بنای در این نقطه دور افتاده است. آن هم بنای با آن قدمت تاریخی که کتیبه کوفی بر آن گواهی می دهد. در اینکه اسپیه مزگت یک مرکزعبادی بزرگ بوده تردیدی نیست و این امر از وجود احتمالی یک مرکز شهری یا سایتی باستانی مدفون شده در حوالی این بنا خبر می دهد. شکل اسپیه مزگت که از چهار دهلیز و یک رواق چهار گوش تشکیل شده و امروزه قسمتی از آن از بین رفته است به آتشکده های زرتشتی پیش از اسلام شباهت دارد و احتمالا بعد از اسلام بدون تخریب بنای آن نحوه اداره آن تغییر کرده و به محل عبادت مسلمانان تبدیل شده است. از طرف دیگر نام فارسی مزگت به جای مسجد با ترکیب اسپیه به معنای سفید از نظر واژه شناسی Etymology) ) نیز می تواند کمکی به یافتن بنای اصلی اولیه این اثر تاریخی نموده و تا حدودی علت وجودی آن را روشن سازد.

در کنار ایسپیه مزگت در کرانه جنوبی رود دیناچال، زمین وسیعی وجود دارد که روز سیزدهم فروردین هر سال محلی برای اجتماع و تفرج تعداد زیادی از افراد محلی و مسافران نوروزی است که برای بدر کردن سیزده نوروزاز اول صبح آن روز تا غروب در این محل گرد هم می آیند. در این اجتماع، مسافران و گردشگران
می توانند انواع وسایل خوراکی، صنایع دستی و غیره را از فروشندگان سیار این محل تهیه کنند. همچنین چند نوع بازی توسط افراد بومی ، هیجان آنرا افزایش
می دهد. بدون تردید ایسپیه مزگت باقیمانده یک آتشکده بزرگ در تالش است که در دوران بعد از اسلام به مسجد تبدیل شده است. رواق چهار گوش داخلی آن محل نگهداری آتش مقدس بوده و مردم برای عبادت در دهلیز های کناری آن می ایستادند. بنای اسپیه مزگت بدون هیچ تغییری به مسجد تبدیل شده و این در حالیست که در داخل آن محرابی وجود ندارد. این عدم تغییر و یا تخریب خود نشانی از حرمت و قداستی است که این مکان برای مراسم دینی در قبل و چه بعد از اسلام داشته است.

 
_

-*آستان مقدس امامزادگان سیدشرف الدین و سیده بانو (علیهما السلام) 

*_مسجد جامع 
ادرس:گیلان رضوانشهر-خ امام روبروی بانک صادرات
*_بقعه غریبنده
گیلان رضوانشهر _خ 22 بهمن 
*_زیارتگاه شیخ خاصه جان ایوبی
گیلان رضوانشهر _پونل _
*_مسجد دارالسلام (ملوک سرا)
گیلان رضوانشهر- پونل _رودبار سرا_
*-مسجد ابوبکر صدیق( رض)  
گیلان رضوانشهر _روستای چکوچه پشت 
*_گورستان پرن پرن وسکه 
گیلان روانشهر _جاده دوران به خلخال _قبل ورود به روستای ارده
*_زیارتگاه شیر بچه پیر
گیلان رضوانشهر _پونل _دوران
گرشگردی

دیدنــــــی ها
تصــــــــــــاویر
صنایع دستی
معــــــــــرفی

اصناف

ثبت نـــــــــــــام
درج اطـــــلاعات
جســــتجــــــــو
فهرست اصناف
رسانه

آی رضوانشهر
شهر مجازی
نشـــــــریات
اخــــــــــــبار
تبلیغات

درج تبلـــیغ
تعرفه تبلیغ
مزیت هـــا
مشــــاوره
معرفی

دربـــــــاره
همکـــاران
استخـدام
عضــــویت
شبکه اجتماعی

تلگــــــــرام
اینستاگرام
فیــس بوک
تو یتــــــــــر

تمامي خدمات اين مرکز ، حسب مورد داراي مجوزهاي لازم از مراجع مربوطه مي‌باشند و فعاليت‌هاي اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.

© حقوق این سایت متعلق به مرکز خدمات و پشتیبانی سایبری استان گیلان می باشد. هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.

آی رضوانشهر را در گوگل محبوب کنید: